sunnuntai 6. marraskuuta 2011

Betonista

Nyt olen jäänyt niin koukkuun betonitöihin. Ensi kesäksi onkin suuria suuria suunnitelmia ja onneksi on niin ihana mies, että muotitkin syntyvät tuosta noin vaan kunhan ensin ideoin. Pöytää ja tuolia näin aluksi suunnitteilla. Ja onneksi tässä uudessa kodissa on paljon isompi piha, niin mahtuu sitten paljon niitä betonitöitä :D

Betonitöiden puuhailu on helppoa kuin heinänteko. Marssit kipin kapin lähimpään k-rautaan tms. ja ostat säkin kuivabetonia (n. 4-5e) ja siitä se sitten lähtee. Lisäksi tarvitset jotain metalliverkkoa raudoitukseen, kippoja ja kuppeja sisä ja ulko muoteiksi, ruokaöljyä astioiden voiteluun ja esimerkiksi viinipullonkorkkeja, jos haluat ruukkuun reiän pohjalle ja rajattoman määrän mielikuvitusta. Seuraavan kerran, kun teen näitä niin voisin yrittää muistaa napata tekovaiheestakin kuvia.
Tykkään itse vähän rouheammasta jäljestä, mutta kuivabetonia saa montaa erilaista, hienommasta tulee ihan sileääkin pintaa. Tätä minun käyttämääni S-100 betoniakin voi esimerkiksi lasten hiekkasiivilällä siivilöidä hienommaksi tai vastaavasti lisätä rouheutta.
Tässäpä joitakin näitä minun aikaansaannoksiani :)


Kynttilänjalkoja. Muottina kahta eri merkin fetajuustopurkkia, jotka siis täytin betonilla ja iskin maalarin teipillä teipatun kynttilän keskelle pystyyn ja teippasin sen reunoilta, että pysyy suorana. Näitä betonitöitä kannattaa muuten sitten heti seuraavana päivänä irroitella reunoista ja sisämuottiakin voi ottaa pois ja laittaa takaisin, niin ei jämähdä kiinni. Ja ensimmäinen vuorokausi kannattaa antaa kuivaa muovin alla, niin työ ei kuiva liian nopeaan. Nämä vaalenevat vielä, nyt kosteita kun otettu juuri pihalta. Näitä ehdottomasti paljon eri kokoisia ja muotoisia lisää. Tykkään <3

Tämä taisi olla joku lasten hiekkaämpäri. Lisäämällä betonin sekaan turvetta saat ihanan ruukun mihin alkaa kasvamaan sammalta pintaan :) Minulla on yksi sellainen tekeillä, mutta kuivumisessa menee toooosi kauan, että siitä ei käyttöön vielä ole ennenkuin sitten keväällä. Huomaattehan, että meidän lapsilla on joku ihme villitys kerätä pikkukiviä...niitä on joka paikassa...jopa salakuljetettuna sisälle.


Tämä tuikkujuttu oli ihan villi kokeilu ja tuli niin ihana!!!! Kuva kyllä latistaa nyt vähän tätä hehkutusta, mutta uskottehan se on IHANA :)
Muottina on käytetty alumiinista sydänvuokaa http://tupunaihanpupuna.blogspot.com/2010/02/vahan-kirppistelya.html. Noita oli minulla kaksi, niin hennoin toisen uhrata silläkin uhalla, että joudun hajottamaan muotin. Mutta olin kyllä aika todella yllättynyt siitä, miten kivuttomasti työ tästä pullahti pihalle, että muotti edelleen käyttökelpoinen :) Muotin pohjaan laitoin kolme finnfoamista (vai mikä lie raksalla käytettävä levy onkaan) leikattua vähän tuikkua suurempaa pyörylää kaksipuoleisella teipillä kiinni. Eli näin siis tuli nuo kolot tuikuille. Finnfoam lähti veitsellä sitten näppärästi irti valmiista työstä.

Tässä on käytetty muottina sellaista isoa irtokarkkilootaa. Nämä simppelit muodot jotenkin kivasti korostavat tuota betonin karuutta :)


Muottina alumiinisia kakkuvuokia ja näiden irrotus olikin sitten helpommin sanottu, kuin tehty tuon uraisen pinnan ansiosta. Mutta sain kuin sainkin nämä ehjänä irti...toinen vuoka kyllä kärsi pieniä vaurioita :) Näihin voi sitten vaikka istuttaa kukkia tai laittaa kynttilän :)

 Ruukkuihin voi myös upottaa vaikka kiviä koristeeksi reunoille ja sitten lapset voivat täyttää tämänkin niillä pikkukivillänsä ;) Ruukkujen koristelussa vain mielikuvitus on rajana. Minä olen käyttänyt mm. rikottua posliinia ja nappeja. Mosaiikkijutuista tulee myös mielettömän kauniita, samoin pitsiliinalla tehdystä pinnasta.


4 kommenttia:

Tiina kirjoitti...

Ihania! Voisikin harrastella ensi kesänä lisää betonijuttuja, kun on viimein oma piha tekeillä.. viime kesänä tein vain niitä lehtilaattoja raparperinlehtien päälle.

*marjuska* kirjoitti...

Hienoja! Mun on ollut tarkoitus kans kokeilla mutten ole vielä saanut aikaiseksi. Ehkäpä nyt sain lisäkipinän noista sun töistä. Ja kiva olis jos jaksat kuvata tekovaiheet ja jakaa ne iloksi meille muillekin :-)

Jaana kirjoitti...

Moi! Kiertoteitse eksyin blogiisi ja kahlasinkin sen innoissani kokonaan läpi! Törmäsin lapsuudesta tuttuihin kuoseihin, sekä samanlaisiin purkkeihin ja tarjottimiin, kuin omista kaapeistanikin löytyy.
Minua nauratti, kun olen myös koristellut oman vessani vanhoilla lehtimainoksilla. :)
Tulen varmasti jatkossakin piipahtamaan blogissasi!

-Jaana

Ps. Ihania nuo betonityöt!

jarna kirjoitti...

Onpa upeita töitä! Se sammalpintainen kukkapurkki kuullostaa uskomattoman ihanalle=)